16 Μαΐου 2014

                                                                Έμυ Τζωάννου




"Η σύγχρονη Ελληνίδα,
εγκλωβίστηκε
σε έναν κυκεώνα κουλτούρας και χειραφέτησης."


Βαθύτατα λυρική,άριστη γνώστις της ελληνικής γλώσσας,
με διάχυτη την αγάπη της στο ελληνικό στοιχείο και το μπλε του Αιγαίου,η Έμυ Τζωάννου μιλά για την Ελλάδα,την Ποίηση,την Κρίση
αλλά και για τη σύγχρονη Ελληνίδα.


Τρεις ποιητικές συλλογές κι ένα μυθιστόρημα, με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Τι είναι η Ελλάδα για εσάς, κυρία Τζωάννου, που ζήσατε τόσα χρόνια στο εξωτερικό;
Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την πατρίδα μου, μια βαθιά και ακλόνητη Αγάπη και τόσα συναισθήματα …, που είναι αδύνατον να απεικονιστούν σε λίγες αράδες …
Κάθε φορά που αναφέρομαι στην Ελλάδα συγκινούμαι, με αποτέλεσμα να καταγράφονται οι παλμοί μιας εσώτερης συγκίνησης, που χαράζεται με τη σφραγίδα της γραφής μου στην ιεροτελεστία της έμπνευσης ... !!!
Οι εμπειρίες μου από την εικοσαετή παραμονή μου στο εξωτερικό είναι πλούσιες και μου δίδαξαν πολλά.
Έζησα 21 χρόνια στο Βέλγιο, όπου έκανα οικογένεια και απέκτησα δυο θαυμάσια παιδιά, μια κόρη και ένα γιό !
Αλλά, η έλλειψη της πατρίδας μου ήταν πάντοτε έντονη και η νοσταλγία της μόνιμος σύντροφος, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα Ευλογημένη !
Η Ελλάδα των φιλοσόφων, των λογοτεχνών, των ποιητών, των ζωγράφων … η κοιτίδα του Πολιτισμού, η χώρα της Τέχνης …, η χώρα μου !
Την Αγαπώ για τόσα πολλά και διαφορετικά - ιδιαίτερα στοιχεία της …
Για την αυθεντικότητα, για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά της, τα θρυλικά σύμβολά της, τους μύθους της, τις παραδόσεις, τα δαντελωτά νησιά, τα γραφικά σοκάκια της, το ανάγλυφο μπλε του Αιγαίου, τις αυλές με τα λουλούδια που μοσχοβολούν, τις παραλίες της, τα μυθικά ηλιοβασιλέματα σε όλες τους τις αποχρώσεις, τις γιορτές και τα πανηγύρια της, που στήνουν το χορό ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στη μέση του δρόμου, για τα γραφικά ταβερνάκια, τις συναυλίες και τις παραστάσεις στα αρχαία θέατρα, για τα θερινά σινεμά, για τα τοπικά μεζεδάκια, το χωριάτικο ψωμί, για τους καλόκαρδους ντόπιους νησιώτες ή χωρικούς, για τις φυσικές της καλλονές, για το φιλότιμο και την λεβεντιά της …
Αυτή είναι η Ελλάδα μου ! Αυτή είναι η Ελλάδα μας !
Και … « Όσο και αν κινδυνεύουμε να πνιγούμε, η θάλασσα παραμένει γαλάζια » ( Οδυσσέας Ελύτης )
Γι’ αυτό … « Όπου και αν πάω …, η Ελλάδα με Πληγώνει ! »
( Γιώργος Σεφέρης ).
Αιγαίου Άρωμα

Αγναντεύοντας το Αιγαίο,
την πηγή της έμπνευσης ...,
σαν σε παραμύθι που αρχίζει να ξετυλίγεται,
πλέω στα γαλανά νερά του
με έναν αέρα ανανέωσης,
χτίζοντας όνειρα
στις αψεγάδιαστες εικόνες των δαντελωτών νησιών ,
καλλιεργώντας τη δυνατότητα
να ισορροπώ ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα,
με ανέμελη διάθεση.
 
Το μυθιστόρημά σας "Η Αγάπη μου Μεσόγειος" έχει πολλά στοιχεία αποφθεγματικού και ποιητικού λόγου.
Ποίηση ή αφηγηματικός λόγος, είναι τελικά το μέσο με τον οποίο εκφράζεστε καλύτερα;
H γραφή είναι ένα παιχνίδι ακροβασίας, μια αναμέτρηση με το όνειρο, ένα κυνήγι φωτοσκιάσεων … ιδεών, που καταλήγουν σε φωτισμένο όραμα. Και είναι ένα ταξίδι μοναχικό, συναρπαστικό και απρόβλεπτο.
Δεν ξέρεις από πριν που θα σε πάει … Είναι κάτι σαν περιπέτεια, παίρνεις έναν δρόμο, που δεν ξέρεις που οδηγεί …
Μέσα από τον γραπτό λόγο – ποιητικό ή πεζό – βλέπουμε τον κόσμο από ένα διαφορετικό πρίσμα – ασπρόμαυρο ή έγχρωμο – ανάλογα …, μεταλλάσσοντας – μετουσιώνοντας την Έμπνευση, το Όραμα, το Όνειρο σε … Λόγο !
Γράφω για να νοιώθω ζωντανή, αναζητώντας τη λύτρωση μέσα από τη μορφή του λόγου, είτε είναι ποιητικός είτε είναι αφηγηματικός. Με εκφράζουν και τα δύο είδη της τέχνης του λόγου και αυτό που διακρίνεται στη γραφή μου είναι μια έντονα λυρική διάθεση.
Η αισθητικοποίηση των λυρικών οραματισμών, η λειτουργία της συγκίνησης, που εκπέμπει, διαθλάται και διαχέεται καθώς αποτυπώνεται σε λέξεις, με Ευλάβεια είναι κάτι συναρπαστικό !
Έχω αναπτύξει μια σχέση αφοσίωσης με τον γραπτό λόγο, αφού διατηρεί μια … εκδοχή – μορφή αθανασίας !
Χρειάζομαι μια αφορμή, ένα ειδύλλιο, μια έξαρση καλοκαιρινής διάθεσης. Χαλαρώνω κι οραματίζομαι απροσδιόριστες συναντήσεις στο Αιγαίο, γιατί αυτό το πέλαγος δεν έχει οθόνες, είναι φτιαγμένο από πνεύμα και ορίζεται από τη διαύγεια. Έτσι, γλιστρώντας στ’ αναστημένα κύματά του, με συνεπαίρνει η φαντασία και διανθίζεται το όραμα της προσδοκίας μου…
Η θάλασσα, σαν μάγισσα πλανεύτρα σε ξεσηκώνει με το κύμα της, σε θεραπεύει με την ηρεμία και την απεραντοσύνη της και σε λυτρώνει, παραδίνοντας το κορμί και την ψυχή σου στο δροσερό άγγιγμά της και στη γαλανή αύρα της. 


 Η δημοσιογραφική σας ιδιότητα, αλλά και αυτή της μεταφράστριας, πόσο συμβάλλουν ή και βοηθούν την συγγραφική-ποιητική σας ενασχόληση; Βλέπετε με συγκατάβαση ή με θυμό όσους γράφουν νομίζοντας ότι είναι μόνο θέμα έμπνευσης; Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και Θεολογία και διετέλεσα δημοσιογράφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλια επί σειρά ετών. Παράλληλα, ασχολήθηκα και με τη μετάφραση.
Οι σπουδές μου, μου άνοιξαν το δρόμο προς τη λογοτεχνία και την ποίηση, διευρύνοντας τόσο τις γνώσεις μου όσο και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για αυτές τις μορφές της τέχνης.
Ως φιλόλογος και λογοτέχνης διαθέτω μια επιδεξιότητα στον γραπτό λόγο και τον προτιμώ από τον προφορικό. Οι γνώσεις που αποκόμισα από τις σπουδές μου, σε συνδυασμό με την ευρυμάθεια που με χαρακτηρίζει, ήταν καθοριστικοί για την μετέπειτα πορεία μου.

Ο θυμός δεν είναι ίδιον του χαρακτήρα μου και συνηθίζω να είμαι ενθαρρυντική σε ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να γράφουν, ακόμα και όταν η γραφή τους έχει πιο απλή μορφή. Θεωρώ ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να γράφουν με τις δικές τους εκφραστικές ικανότητες, τολμώντας να απεικονίσουν τα γεννήματα του μυαλού τους.
 
Το μυθιστόρημά σας ,αποπνέει έντονο λυρισμό, διατηρώντας, ωστόσο μια αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια, χωρίς μελοδραματισμούς.
Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθούν τα όρια αυτά στην αληθινή ζωή, όταν βιώνει κάποιος την προδοσία και την ματαίωση;
Η ζωή εμπεριέχει την τραγωδία μέσα της και κάποιες φορές μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Είναι επώδυνο να ζεις, βιώνοντας δύσκολες καταστάσεις, αλλά συχνά είναι αναπόφευκτο. Και εκεί είναι που πρέπει να δώσεις το στοίχημα με τον εαυτό σου, για να παλέψεις με όλες τις ψυχικές σου δυνάμεις και να βγεις νικητής.
Οι δυσκολίες μας λιαίνουν και μέσα από τις πληγές ανασύρεται ο νέος εσωτερικός εαυτός, που έχει δημιουργηθεί από τα τραύματα.

Η αξιοπρέπεια είναι μια αρετή, ένας ευπρεπής τρόπος ζωής με ευγένεια και ήθος, χωρίς παράπονα και μεμψιμοιρίες και έτσι μπορεί να έχει κανείς αυτοεκτίμηση και παράλληλα να κερδίσει τον σεβασμό των άλλων.
Σχετικά με το μυθιστόρημά μου, θα ήθελα να τονίσω ότι σημασία έχει η αύρα που αυτό αποπνέει, σε συνδυασμό με τη γοητεία που ασκεί στους αναγνώστες.
Οι ζωές μας τροχιές, που είχαν συναντηθεί κάπου στο σύμπαν. Τώρα, είχα αποφασίσει να οδηγήσω τα βήματά μου στην απέναντι όχθη, προχωρώντας σ’ ένα νέο αύριο.
 
  Επιστρέφω στην ποίηση και στα υψηλής αισθητικής οπτικοποιημένα σας ποιήματα μέσω του youtube.
Βοηθά ή εγκλωβίζει, όμως, κάτι τέτοιο τον αναγνώστη;
Η Ποίηση είναι ένα είδος μαγείας, που μας μεταμορφώνει εσωτερικά !
Είναι μια από τις μορφές της συγκινησιακής χρήσης της γλώσσας.
Σκοπός της είναι να μας μεταδώσει τις ιδέες, τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα του ποιητή, για να μας μεταφέρει την ψυχική του κατάσταση, αυτή που υποκίνησε και ενεργοποίησε την εμπνευστική ικανότητα του ποιητή, δίνοντας στους αναγνώστες την ποιητική εμπειρία, μεταφέροντάς τους “ στην κατάσταση της ποιητική χάρης “ ( en etat de grace poetique ).
Κάθε ποίημα οφείλει τον ποιητικό χαρακτήρα του στο ακτινοβόλημα, στην ενέργεια, τη φαντασία, την αισθαντικότητα, που έχει εκφράσει ο δημιουργός του.
Συνηθίζω να ντύνω κάποια από τα ποιήματά μου, με εικόνες και μελωδίες. Το βρίσκω ιδιαίτερα συναρπαστικό και από ό,τι μου λένε οι αναγνώστες, γοητεύονται από αυτό το “ πάντρεμα “ στίχων, ήχων και μουσικής.
Ρανίσματα ποιημάτων
Άς κυλάνε
αργά στο χρόνο
τα ρανίσματα
των ποιημάτων μου

κηλίδες αίματος
σημεία αναφοράς
γεωγραφικοί σταθμοί
της έναστρης ζωής μου
 
  Θα θέλατε να μας πείτε κάποια σημεία αναφοράς σας ή συγκεκριμένους ποιητές που εσείς θεωρείτε ότι επηρέασαν τη γραφή σας ; Στην Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού και της τέχνης, υπάρχουν πάρα πολλοί χαρισματικοί δημιουργοί, που με έχουν γοητεύσει με το έργο τους.
Ποιητές που έχουν αφήσει βαθιά τα ίχνη τους, στη ζωή μας, με το έργο τους να αγγίζει, να συγκινεί, να διδάσκει.

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε πει ότι “ η ποίηση στηρίζεται στη μαγεία της γλώσσας, στη γοητεία του συνδυασμού των λέξεων, που φέρνουν τον σπινθήρα … “
Eίναι άξια λόγου η πίστη του Ελύτη, στην υφή της γλώσσας ως ήθους και ως αξίας πέρα από τη χρήση της ως οργάνου επικοινωνίας.
Οφείλω να ομολογήσω, ότι η τελετουργική μαγεία της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη με συγκινεί και με συναρπάζει ακατάπαυστα !
Η απαράμιλλη γοητεία της ποίησης
σε σονάτες λυρισμού
με επίκεντρο την αισθαντικότητα
σαγηνεύει τη σκέψη
ενεργοποιώντας τις ευαισθησίες !


Διαδίκτυο και ποίηση, όπου μπορεί να δημοσιεύει και να αυτο-χρήζεται ποιητής ο καθένας.
Πόσο κακή επιρροή είναι και πόσο εθιστικό είναι το να συνηθίζουμε κακής ποιότητας γραφή;
Αυτό μπορεί να είναι μια παγίδα, στην οποία μπορεί να πέσει κάποιος και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και οξύνοια του νου, για να μπορεί κανείς να διακρίνει την αυθεντική – ποιοτική γραφή, από την … απομίμηση ή την γραφή κακής ποιότητας.
 
Στην Ελλάδα της Κρίσης, βλέπετε τους νέους ανθρώπους να έλκονται ή να απομακρύνονται από τα βιβλία;
Πόσο ευθύνεται η οικογένεια και η εκπαίδευση γι αυτό;
Στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, πολλοί από τους συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή θέση και αδυνατούν να “επενδύσουν” τα χρήματά τους σε βιβλία, όπως συνήθιζαν…
Η νέα γενιά, αντιμετωπίζει τρομακτικές δυσκολίες, που ήταν αδιανόητες πριν από λίγα μόνον χρόνια.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει πληγεί και αυτό, όπως και τόσα άλλα.
Θέλω να ελπίζω ότι η χώρα μας θα παλέψει και θα νικήσει την κρίση, για να μπορέσουν οι νέοι να έχουν ένα μέλλον με αξιοπρέπεια !
9)Η λέξη αξιοπρέπεια μου έρχεται αυθόρμητα όταν θέλω να χαρακτηρίσω την ηρωίδα του βιβλίου σας. Ποια χαρακτηριστικά έχετε την αίσθηση ότι πρέπει διέπουν τη σημερινή γυναίκα, πόσο εύκολα εγκλωβίζεται η σημερινή Ελληνίδα στην εικόνα - πρότυπο που πλασάρουν τα μίντια ;
Ο καλλιτέχνης του λόγου έχει την ικανότητα να δίνει ζωή στις λέξεις και καθ’ επέκτασιν στους ήρωες των έργων του.
Τα θέματα που επιλέγει είναι αλληλένδετα με την οπτική γωνία από την οποία αντικρίζει τον κόσμο και από το πρίσμα από το οποίο βλέπει τα πράγματα και έτσι, διαμορφώνεται η καλλιτεχνική του ταυτότητα και το ύφος του έργου του !
Η ηρωίδα του βιβλίου μου είναι μια δυναμική γυναίκα που ερωτεύεται, τολμά, αγωνίζεται, αφοσιώνεται, κάνοντας υπερβάσεις που απαιτούν γενναιότητα, για να ζήσει έντονα έναν μεγάλο έρωτα !
Όταν διαπιστώνει ότι τα όνειρά της γκρεμίζονται, αποχωρεί αποφασιστικά, αλλάζοντας δραστικά πορεία πλεύσης και επιδεικνύοντας αξιοπρέπεια και γενναιότητα για άλλη μια φορά .
Θεωρώ ότι η εικόνα – πρότυπο που πλασάρουν τα media μπορεί να είναι άλλη μια παγίδα, για πολλές Ελληνίδες, που ακολουθούν ένα μοντέλο γυναίκας και εγκλωβίζονται, χάνοντας την δική τους προσωπικότητα.
Πολύ συχνά, αποποιούνται την ταυτότητά τους στην προσπάθειά τους να μιμηθούν το life-style και την εξωτερική εμφάνιση διασημοτήτων και αυτό οδηγεί σε μια υπαρξιακή σύγχυση, από την οποία προκύπτει η μεγαλύτερη ανασφάλεια του “ εγώ “ και λόγω των προαναφερθέντων, κλονίζεται η αυτογνωσία, κάτι που καθυστερεί την εκπλήρωση της προσωπικής ευτυχίας .

 
Δυο λόγια για την κακοποιημένη γυναίκα, όπως ενδεχομένως βιώσατε εμμέσως, μέσω της δημοσιογραφικής σας ιδιότητας.
Και, Τελικά ,η σύγχρονη Ελληνίδα είναι πιο ώριμη και πιο ανεξάρτητη από ό,τι στη δεκαετία του 70- 80;
Είναι όνειδος στην εποχή μας να σημειώνεται το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών. Παρατηρείται ότι το παιχνίδι εξουσίας, παρόλη τη χειραφέτηση της γυναίκας είναι – δυστυχώς - ένα φαινόμενο που δεν έχει πάψει να υπάρχει.
Η Ελληνίδα του σήμερα είναι προφανώς πιο ανεξάρτητη και ελεύθερη συγκριτικά με την Ελληνίδα του 70 – 80, αλλά εκτιμώ, ότι μέσα από την απελευθέρωσή της, παγιδεύτηκε και ενώ απέκτησε περισσότερα δικαιώματα, απέκτησε και πιο πολλές υποχρεώσεις.
Μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο του δυτικού φιλελευθερισμού, η σύγχρονη Ελληνίδα, θέλοντας να ακολουθήσει το νέο ρεύμα της μετα-μοντέρνας εποχής, μιμούμενη τα δυτικά πρότυπα γυναικών, εγκλωβίστηκε σε έναν κυκεώνα κουλτούρας και χειραφέτησης.
Εξ αιτίας όλων αυτών, έχασε κάποιες προτεραιότητές της – ίσως και κάποιες από τις αξίες της – και κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις, φαίνεται ανώριμη.
Σας Ευχαριστώ πολύ για την εγκάρδια φιλοξενία σας!


 

 Βιογραφικό
Η Έμυ Τζωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο κολλέγιο ANATOLIA. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (στις μεθόδους διδασκαλίας), στο International House College του Λονδίνου. Έζησε 21 χρόνια στο Βέλγιο, όπου δημιούργησε την οικογένειά της. Έχει μία κόρη και έναν γιο.
Διετέλεσε δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ευρωπαρατηρητής», που κυκλοφορεί στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ως υπεύθυνη για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Commission.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού για τα πολιτιστικά θέματα.

Υπήρξε στέλεχος του Διεθνούς Κέντρου Unesco και σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο της μετάφρασης του Λόγου και της Τέχνης.
Βραβεύτηκε στο 1ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσ/νίκης, τον Οκτώβριο του 2005, με το βραβείο των « Νέων Ποιητών ». Επίσης, έχει βραβευθεί από τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, με το «Ειδικό Βραβείο Ποίησης».
Οι ποιητικές της συλλογές με τίτλο «Της ψυχής μου οι θάλασσες» και «Ανιχνεύοντας Ερωτικές Περιπλανήσεις», «Aγάπης Άρωμα» των εκδόσεων «Αμφικτυονία Ελληνισμού», παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πνευματικού Μαϊου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης.

Από τις εκδόσεις ΑΛΔΕ, κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της,"Η αγάπη μου Μεσόγειος"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου