16 Μαΐου 2014

                                                                  Μάρω Λεονάρδου


"Διαδίκτυο και κοινωνική δικτύωση σκότωσαν τις ερωτικές σχέσεις"
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρω Λεονάρδου,με αφορμή το νέο της βιβλίο" Σιγά ρε φίλε",(εκδόσεις Κέδρος,σε μια συζήτηση
για τις σχέσεις των δύο φύλων την εποχή του διαδικτύου,για τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να ενσαρκώσει
μια γυναίκα,για την ανταμοιβή της και το τίμημα που πληρώνει.




Σιγά ρε φίλε,λοιπόν,ο τίτλος του νέου σας βιβλίου.Σε ποιον ή ποιους απευθύνεται η προσφώνηση;
Ε, νομίζω είναι προφανές. Στο σύγχρονο νεοέλληνα άνδρα

Σας γνωρίσαμε ως δημοσιογράφο και υπήρξατε μια από τις αγαπημένες
newscasters.Ποιο ήταν το κίνητρο να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο;
Πάντα ήξερα πως θα ρχόταν η ώρα που θα έγραφα βιβλία. Συνέβη όμως το 2006, σε μια στιγμή επαγγελματικής αβεβαιότητας, που είχα άπλετο χρόνο μέσα στη μέρα για να το κάνω, και που θες σαν από μηχανής θεός, μου χάρισαν ένα λάπτοπ. Βλέπετε, μέχρι τότε δεν είχα λάπτοπ, και νόμιζα πως το μόνο που μου έλειπε ήταν το μηχάνημα! Την ιστορία την ψιλοείχα... Αλλωστε καθημερινά κατακλύζουν το κεφάλι μου ιστορίες που ζητούν να γραφτούν. Οπότε, για το πρώτο βιβλίο όπως και για τα υπόλοιπα ήταν μόνο θέμα χρόνου!


Από την εποχή το
www.απόγνωση.gr,που ήταν κι το πρώτο σας βιβλίο,πόσο άλλαξαν τα πράγματα στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης και-κατ' επέκταση, των σχέσεων των δύο φύλων;
Νομίζω πως έγιναν πολύ χειρότερα. Το διαδίκτυο και η κοινωνική δικτύωση σκότωσαν τις ανθρώπινες και πολύ περισσότερο τις ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις. Συνέβαλαν επίσης καταλυτικά στη διάλυση των γάμων. Το γεγονός ότι πλέον μπορεί ο οποιοσδήποτε να ζήσει την ψευδαίσθηση μιας ερωτικής σχέσης μέσα από τον υπολογιστή του, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να ειναι και αληθινή εξουδετέρωσε κάθε ίχνος επιθυμίας να το ζήσει στ αλήθεια. Τον διευκόλυνε να λέει ψέματα στον εαυτό τους και τους άλλους.Επίσης, το γεγονός ότι μέσα εκεί απρόσωπα ξεπερνιούνται όλα τα ταμπού, τα κόμπλεξ και οι επιθυμίες, δε σημαίνει πως απαραίτητα οι άνθρωποι «θεραπεύτηκαν» και από αυτά στ αλήθεια.

Πόσο δύσκολο είναι να "κρατήσει" ένας γάμος στη σημερινή εποχή;
Σε ποια σημεία,κατά τη γνώμη σας, βαρύνεται το ανδρικό και σε ποια το γυναικείο φύλο;

Δύσκολα, πολύ δύσκολα πια και νομίζω πως αυτό περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο.
Ο άνδρας πολύ γρήγορα παραιτείται από τις ευθύνες του, κυρίως τις συναισθηματικές απέναντι στη σύζυγό του, κι εκείνη πολύ άνετα με πρόσχημα τα παιδιά και τις «υποχρεώσεις», πτώμα από την κούραση και όλους τους ρόλους που καλείται να εκπληρώσει αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις σεξουαλικές του ορέξεις.
Με το που θα συμβούν αυτά τα δύο, ο γάμος έχει τελειώσει. Αν θα κρατήσει, αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο για τα κοινωνικά προσχήματα.


5)Γυναίκα,μητέρα και πρόσφατα,γιαγιά.Πώς συνδυάζονται τρεις διαφορετικοί και "κόντρα" ρόλοι από μια γυναίκα που είναι ακόμα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της;
Σας διορθώνω, διανύω την πέμπτη δεκαετία της ζωής μου, έχοντας συμπληρώσει ήδη τέσσερις. Ο μόνος τρόπος να συνδυαστούν είναι ένας. Να ειμαι ο εαυτός μου, πάντα και σε κάθε στιγμή. Δε σημαίνει ότι αυτός ο εαυτός θα αρέσει πάντα σε όλους. Ομως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μην καταρρεύσει κανείς.

Life-style και Ελλάδα του 2014:μύθος ή πραγματικότητα;
Ελληνική «ψώρα».... Παριστάνουμε αυτό που δεν ειμαστε. Μια πραγματικότητα στο μύθο του μυαλού μας.


Η ηρωίδα του βιβλίου,καθηγήτρια,μεσοαστή,παρουσιάζεται ως αλαφροίσκιωτη.
Πόσο "επιτρέπεται" σε μια γυναίκα, μεσούσης της Κρίσης,και δεν εννοώ μόνο την οικονομική,να μην είναι προσγειωμένη;
σως να μην επιτρέπεται και πολύ πολυ.Ομως μην ξεχνάμε πως αυτή, είναι ηρωίδα μυθιστορήματος και σ ένα μυθιστόρημα όλα επιτρέπονται! Ακόμη και αυτά που δεν επιτρέπονται πάντα στη ζωή. Από εκεί και πέρα, αν δε ζεις και λίγο στον κόσμο σου, ως ηρωίδα του σύγχρονου κόσμου, της κρίσης και της πραγματικότητας, πώς μπορείς να επιβιώσεις? Αν επιμείνεις στην προσγείωση του σύγχρονου ρεαλισμού, μαλλον θα σε καταπιεί πολύ γρήγορα.

Ποιο ήταν το κυρίαρχο συναίσθημά σας για την ηρωίδα,όταν γράφατε το βιβλίο και ποιο όταν το τελειώνατε;
Σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου και στο τέλος, ένιωθα απέραντη συμπόνοια για την ηρωίδα. Ισως και κάποια θλίψη στο τέλος, επειδή τελικά ούτε αυτή βρήκε τη λύση στο αδιέξοδο που λέγεται ζωή, σχέσεις, γάμος


Ποια όρια,τελικά,πρέπει να έχει κανείς ξεπεράσει,για να του πούμε:Σιγά ρε φίλε;;
Πολλά! Πάρα πολλά. Αλλά αξίζει τον κόπο! Γιατί όταν δεν φοβάσαι την κρίση και άποψη των άλλων, ή τη μοναξιά σα γυναίκα, τότε μόνο μπορείς να επιβιώσεις στον ανδροκρατούμενο κόσμο της σύγχρονης Ελλάδας. Αλλά τότε είναι που είσαι πραγματικά ελεύθερη και δυνατή. Κι αυτό έχει τεράστια γοητεία, πιστέψτε με.

Για ποιο λόγο θα προτρέπατε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν το βιβλίο;
Γιατί καταρχήν πιστεύω ότι όλοι θα ταυτιστούν με κάποιον ή κάποιαν από τους ήρωες του βιβλίου, κι έχει πολλούς. Κάποιες θα νιώσουν δικαιωμένες, επειδή η Θέκλα λέει και κάνει αυτά που θα θελε να πει και να κάνει η μέση ελληνίδα, αλλά δεν τόλμησε, ούτε της το επέτρεψαν. Αλλά πιστεύω επίσης πως όσοι το διαβάσουν τελικά, θα διασκεδάσουν. Κάποιοι ίσως και να ξανασκεφτούν λίγο πιο βαθιά το γάμο τους, τη σχέση τους... τη μετά το γάμο ζωή τους.


Ευχαριστώ θερμά.
Εύχομαι κάθε επιτυχία σε κάθε δραστηριότητά σας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου