11 Οκτωβρίου 2015

                                                              Νίκος Παππάς
 
 
                        Αξίες μέσα από το φως της 'Εβδομης Τέχνης
 
Με αφορμή το δεύτερο βιβλίο του "Σινεφίλ 2":Ζωή σαν έργο Τέχνης(,εκδ.Ιστίο)
συνομιλήσαμε με τον Νίκο Παππά για τον κινηματογράφο ως Τέχνη,για τα χαρακτηριστικά μιας "καλής" ταινίας,για τα blogbusters και τους σινεφίλ.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο βιβλιοκαφενείο Χάρτα, Σκενδεράνη 16, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 20:30.


 Σινεφίλ 2",ο τίτλος του βιβλίου σας, μια ανθολογία κινηματογραφικών ταινιών με την οπτική σας, με υπότιτλο«Ζωή σαν έργο τέχνης» Πείτε μας λίγα λόγια..
Βλέπω ταινίες κι όταν σκέφτομαι μία ιδέα που έχει λόγο ύπαρξης, τη σημειώνω γρήγορα σε ένα χαρτί για να μην την ξεχάσω. Στη συνέχεια επιλέγω δομικά στοιχεία της ταινίας και τα προσαρμόζω στην ιδέα μου σε πιο οργανωμένη μορφή, για να την αναδείξω. Δεν πέφτω στην παγίδα να τη θεωρήσω σωστή, λανθασμένη ή σύμφωνη με τις προθέσεις του σκηνοθέτη. Την αναπτύσσω ως έχει. Όπως γράφει κι ο Τρούμαν Καπότε στο βιβλίο ‘Μουσική για Χαμαιλέοντες’ «Κατηγορήστε το, αλλά μην το αρνείστε». Η ύπαρξή μας γίνεται ζωή όταν παράγουμε ένα έργο για τους επόμενους με σεβασμό στους προηγούμενους. Μελέτησα και μελετώ τον Αντρέ Μπαζέν, τον Βασίλη Ραφαηλίδη, την Πωλίν Καέλ, το Νίκο Κολοβό, τον Τζόναθαν Ρόζενμπαουμ, τον Ρότζερ Ίμπερτ και πολλούς άλλους. Υιοθέτησα στοιχεία από όλους, στα οποία είχα νοητική πρόσβαση και μπορούσα να ανταποκριθώ. Εάν το βιβλίο συνεισφέρει σε όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια, τότε έχει καλώς. Αλλιώς, δεν πειράζει. Εγώ αυτό μπορούσα να κάνω.

Έχετε χωρίσει σε θεματικές ενότητες το βιβλίο. Ποια από αυτές είναι η αγαπημένη σας;
Όλες, γιατί, όπως αναφέρω και στην εισαγωγή του βιβλίου, τα κεφάλαια είναι ένας μόνο, και αρκετά προβληματικός, τρόπος να τακτοποιηθούν οι σκέψεις σε μία σειρά. Μέσα σε διαφορετικά κεφάλαια υπάρχουν κοινά στοιχεία που αναπαράγονται ξανά και ξανά για να εδραιωθεί η αλήθεια του νοήματος. Το κρυφό κείμενο, αυτό που καλείται να επινοήσει ο αναγνώστης, είναι απαραίτητο σε κάθε βιβλίο κι όταν το προσεγγίζουμε πολυκυκλικά αποκτά περισσότερη δύναμη αφού συνεχίζει να επιβεβαιώνεται με πολυάριθμους τρόπους. Οι αξίες έχουν την ιδιότητα να υιοθετούν τόσες διαφορετικές παραλλαγές και να κρατούν πάντοτε επαφή με την ουσία. Σε αντίθετες περιπτώσεις αναπαράγεται μόνο ένα επιφανειακό σχήμα που γρήγορα εξαφανίζεται. Στόχος του βιβλίου είναι η επικράτηση των ανθρώπινων αξιών που πρεσβεύουν ακούσια ή εκούσια όλα τα καλά έργα τέχνης, μέσω μιας λογικής, η τεχνική της οποίας προσπάθησα να μην εισβάλλει στην ουσία.

Τι είναι αυτό που κάνει την κινηματογραφική τέχνη να ξεχωρίζει από τις άλλες τέχνες;
Παρόλο που ο κινηματογράφος έχει το προσόν να συνδυάζει όλες τις υπόλοιπες τέχνες, δεν πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση βοηθά. Σημασία έχει να γνωρίσουμε τη χαρά που προκύπτει από την ενασχόληση με οποιαδήποτε τέχνη, να εξοικειωθούμε με τα επιτεύγματα του ανθρώπου και, αν έχουμε την ανάγκη και είμαστε τυχεροί, να προσφέρουμε κι εμείς στον ογκόλιθο που ονομάζεται διαχρονική σκέψη.

Υπάρχουν ρεύματα, τάσεις και διαφορετική κουλτούρα στον κινηματογράφο, όπως και σε όλες τις τέχνες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός "καλού έργου" κατά την άποψή σας;
Ένα καλό έργο είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από τον καθένα προσωπικά. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής.Επειδή είμαστε ζωντανά, σκεπτόμενα όντα είναι κρίμα να έχουμε ιδέες και να μην τις μοιραζόμαστε με τους άλλους σε μία πιο ανθεκτική μορφή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάζοντας το βιβλίο σας, διέκρινα πτυχές που δεν είχα εντοπίσει (σε ταινίες που έχω δει), ενώ θέλω πολύ να δω κάποιες (από όσες ακόμα δεν έχω δει).Η κινητοποίηση των αναγνωστών ήταν για εσάς
κίνητρο για τη συγγραφή του;

Θεωρώ θετικό να κινητοποιηθεί ένας αναγνώστης. Το βιβλίο είναι η συνέχεια μιας κουβέντας που ξεκίνησε πολύ παλιότερα κι εξελίσσεται, όχι το τέλος της. Δεν είμαι φορέας κάποιας ανώτερης γνώσης ή αλήθειας για τον κινηματογράφο. Την αγάπη και τον ενθουσιασμό μου μοιράζομαι με την ίδια απορία, το ίδιο δέος και την ίδια συγκίνηση που ένιωθε και η Καμπίρια για τη ζωή στα τελευταία δευτερόλεπτα της ταινίας του Φελίνι. Το βασικότερο κίνητρο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, αλλά και του προηγούμενου, είναι ότι κάποια στιγμή κατάλαβα ότι η βιολογική μου ύπαρξη είναι, όπως όλων μας, περιορισμένη. Ένιωσα την ανάγκη να πω ό,τι έχω να πω, τώρα που μπορώ.

Τελικά, είναι τα blockbusters κινηματογράφος και ,αν ναι, με ποια έννοια;

Όσο δύσκολο είναι να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «Τι είναι κινηματογράφος;» άλλο τόσο είναι και στο εάν τα blockbusters είναι όντως κινηματογράφος. Θετικά και αρνητικά στοιχεία υπάρχουν παντού. Δεν υπάρχει τέλεια ταινία. Από την άλλη πλευρά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι όλες οι ταινίες είναι τέλειες, γιατί είναι γεμάτες με ιδέες, λάθη και εν τέλει είναι γεμάτες με ανθρώπους. Εάν αγαπάς τον άνθρωπο, αγαπάς και τις ταινίες του, όπως κι αν είναι, με την προυπόθεση να περιέχουν διαχρονικές αξίες. Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι δεν με αφορούν οι ετικέτες στο σινεμά, όπως δεν με αφορούν και οι λέξεις όταν γράφω. Οι λέξεις και οι ταμπέλες είναι απλές συμβατότητες που τις χρησιμοποιούμε αναγκαστικά για να σχηματίσουμε όσο γίνεται την ιδέα.
 
 
 
Πόσο σινεφίλ είναι ο Έλληνας;
Η λέξη σινεφίλ, δηλαδή φίλος του κινηματογράφου, περιέχει τόσες ερμηνείες όσοι είμαστε και όλοι οι άνθρωποι. Ο Έλληνας είναι ένα σκεπτόμενο ον και κατά τη γνώμη μου οφείλει καταρχήν να νιώθει ευγνωμοσύνη για τη ζωή που του δόθηκε. Με την ευγνωμοσύνη θα καταλάβει ότι ο περιορισμένος χρόνος του στον κόσμο μπορεί να αποκτήσει αξία όταν γνωρίσει πόσα του προσέφεραν απλόχερα κυρίως άνθρωποι που δεν γνώρισε. Όλη αυτή η συμπυκνωμένη σκέψη μέσα στους αιώνες συντελεί στο να δούμε ότι η ζωή δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και προσφορά, κι εδώ κρύβεται όλο το νόημα και η αξία της. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου σινεφίλ επειδή μέσω του σινεμά βρήκα τον τρόπο να γράψω τις δικές μου σκέψεις. Ένας άλλος μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο μέσα από μία άλλη ενασχόληση.


Πρόσκληση
Ο νεοσύστατος εκδοτικός οίκος «Εκδόσεις Ιστίο» με έδρα το Βόλο σας προσκαλεί να γνωρίσετε το πρώτο έντυπο βιβλίο του με τίτλο «Σινεφίλ 2: Ζωή σαν έργο Τέχνης» (2015) του Νίκου Παππά. Το βιβλίο περιέχει κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα με αφορμή κινηματογραφικές ταινίες. Στις σελίδες του αναπτύσσονται διαχρονικές έννοιες που βοήθησαν και βοηθούν τη μέχρι τώρα πορεία της ανθρωπότητας. Η έννοια της βοήθειας, ο αλτρουισμός, η παράδοση, η μνήμη, η εργατικότητα, η ειλικρίνεια και πολλές άλλες αξίες που επινόησε ο άνθρωπος, αναλύονται μέσα από το φως της Έβδομης Τέχνης. Εάν ο άνθρωπος δει ότι η ζωή του μπορεί να γίνει έργο τέχνης, τότε μπορεί να τη ζήσει.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο βιβλιοκαφενείο Χάρτα, Σκενδεράνη 16, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 20:30. Θα μιλήσουν οι Γιάννης Λιάτσικας, Γιάννης Αντάμης και Νίκος Παππάς.

Βιογραφικό
Ο Νίκος Παππάς σπούδασε Σκηνοθεσία Ντοκιμαντέρ και Ιστορία του Σινεμά στην Αγγλία και εργάστηκε για τρία χρόνια σε τηλεοπτικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και διαφημίσεις. Είναι δημιουργός του γκρουπ Σινεφίλ στο Facebook που αριθμεί 5000 μέλη. Αυτή τη στιγμή ζει στο Βόλο όπου διατηρεί φροντιστήριοαγγλικών.
Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του.
Εκδόσεις Ιστίο
Η σελίδα μας στο facebookhttps://www.facebook.com/groups/287938901298785/
Το προσωπικό blog του Νίκου Παππά http://nikolaspappas.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου