1 Απριλίου 2018

Ασημίνα Ξηρογιάννη « Το θέατρο θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης»

            Ασημίνα Ξηρογιάννη 


« Το θέατρο θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης»

«Η θεατρική αγωγή μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού.Και η πείρα μού διδάσκει πως έχουν βοηθηθεί πολλά παιδιά μέσω αυτής.»


 Με αφορμή την ημέρα θεάτρου που γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου συνομιλήσαμε με τη  θεατρολόγο και ποιήτρια Ασημίνα Ξηρογιάννη για την Ανθολογία της με τίτλο «Το θέατρο  στην πόιηση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Momentum,αλλά και για ζητήματα που αφορούν την θεατρική αγωγή στο σχολείο .


1)Το θέατρο στην ποίηση είναι μια ανθολόγηση 55 ποιημάτων διαφορετικών συγγραφέων που αφορούν το θέατρο.... 

Από όταν ήμουν φοιτήτρια στη δραματική σχολή «Θέατρο-εργαστήριο»/Εμπρός,υπήρχε μέσα μου το ενδιαφέρον να δω πώς οι δύο τέχνες, το θέατρο και η ποίηση, μπορούν να συνυπάρξουν ή να συνδεθούν με κάποιον τρόπο.Έχοντας αυτό το έντονο  ενδιαφέρον κάποια στιγμή γύρω στο 2013 ξεκίνησα σιγά σιγά, κάνοντας έρευνα, να συγκεντρώνω ποιήματα που είχαν ως θέμα τους το θέατρο, ή είχαν άμεση ή έμμεση αναφορά σε αυτό.Βρήκα πολλά τέτοια ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών,  ζώντων και τεθνεώτων. Τα χώρισα σε τρεις κατηγορίες. Σε ποιήματα σύγχρονών μου ζώντων ποιητών, σε ποιήματα κλασικών ελλήνων ποιητών και σε ποιήματα κλασικών ξένων ποιητών.Το παρόν βιβλίο αποτελεί τον πρώτο τόμο της έρευνας. Συνενώνει ποιητές τεσσάρων σχεδόν διαφορετικών γενεών.

2)Στην ανθολόγηση ποιημάτων με τίτλο Το θέατρο στην ποίηση αποδεικνύετε πόσο οι τέχνες αλληλεπιδρούν .Θέλετε να σχολιάσετε ; 
Αυτό είναι το ενδιαφέρον κομμάτι της ανθολογίας:Να δει κανείς πώς οι τέχνες διεισδύουν η μία στην άλλη,πώς διαλέγονται μεταξύ τους.Με ποιον τρόπο ποιητές διαφορετικών γενεών γράφουν για το ίδιο θεατρικό πρόσωπο ή στοιχείο ή πραγματεύονται το ίδιο θέμα.Πολλές φορές βλέπουμε ποιήματα που αποτελούν άρτιους θεατρικούς μονολόγους ή διαλόγους και είναι σκέτη πρόκληση για κάποιον σκηνοθέτη ή ηθοποιό.Δεν είναι λίγοι οι ποιητές που σκηνοθετούν τα ποιήματά τους δημιουργώντας την αίσθηση μέσα σε αυτά ενός σκηνικού χώρου ή μιας υποβλητικής σκηνοθεσίας. Κλασικό παράδειγμα ο Καβάφης, αλλά όχι μόνο.Αντίστροφα, δεν είναι λίγοι οι θεατρικοί συγγραφείς και σκηνοθέτες που υιοθετούν και επιβάλλουν μια ποιητική ατμόσφαιρα μέσα στο έργο ή την παράστασή τους. Εδώ θυμόμαστε τον Λόρκα με το ποιητικό του θέατρο ή τον Σαίξπηρ ή τον Τσέχωφ. Από σκηνοθέτες δεν μπορώ να μην αναφέρω τον δικό μας Λευτέρη Βογιατζή που οι παραστάσεις του χαρακτηρίζονταν από μια ιδιόμορφη ποιητική διάθεση και ένα λοξό ποιητικό βλέμμα. Οι ποιητές του τόμου εμπνέονται από τα υλικά και τις πρακτικές του θεάτρου και συνδιαλέγονται δημιουργικά με αυτά, φιλτράροντας ανάλογα και δίνοντας τις δικές τους ανοίκειες προεκτάσεις και οπτικές αναφορικά με τη μάσκα, τον θίασο, τη σκηνή, τον ηθοποιό, τους κλασικούς ήρωες του αρχαίου ή του σύγχρονου θεάτρου.

3)Έχετε τίτλους σπουδών φιλολογίας και θεατρολογίας,ενώ διδάσκετε θεατρολογία σε παιδιά δημοτικού σχολείου .Πόσο σημαντική θεωρείτε την ύπαρξη του συγκεκριμένου μαθήματος στα παιδιά των 6 ετών ; 

Άκρως σημαντική,με την έννοια ότι μέσω του θεάτρου τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν και να εκφράζονται.Μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.Να συμμετέχουν σε ομάδες και να συμβάλλουν στην καλή τους λειτουργία.Εμπειρικά βιώνουν πράγματα και καταστάσεις.Λέξεις -κλειδιά είναι οι εξής:αλληλεπίδραση,συνεργατικότητα ,διάλογος,ομαδικότητα.Η θεατρική αγωγή μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού.Και η πείρα μού διδάσκει πως έχουν βοηθηθεί πολλά παιδιά μέσω αυτής.


4)Είναι λάθος που στις μεγάλες τάξεις δεν διδάσκεται το μάθημα; 

Τεράστιο λάθος.Τα παιδιά έχουν ανάγκη το μάθημα ,ακριβώς γιατί σε λίγο θα μπουν στην εφηβεία και έχουν φοβερές ανησυχίες.Το θέατρο δίνει διεξόδους,διαμορφώνει την προσωπικότητα,μέσα από τα παιχνίδια ρόλων βάζει τα παιδιά να σκεφτούν πάνω σε διλήμματα.Ακόμα,με τις μεγάλες τάξεις δουλεύεις αλλιώς.Έχω ανεβάσει ρεπερτόριο με παιδιά μεγάλων τάξεων  και στα πλαίσια διαφόρων Φεστιβάλ.(Ρωμαίο και Ιουλιέτα,Πλούτο και Ειρήνη του δικού μας Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία δική μου),μεγάλες και σε διάρκεια παραστάσεις που μόνο με μεγάλες τάξεις μπορούν να πραγματωθούν.

5)Υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποδώσει όσα πρέπει; 
Ναι,αν έχεις σύστημα,πρόγραμμα,κέφι και όρεξη για δουλειά.

6)Παγκόσμια ημέρα θεάτρου η 27η Μαρτίου .Με γνώμονα ότι από αρχαιοτάτων χρόνων το θέατρο ήταν μάθημα για τα παιδιά ,γιατί σήμερα πρέπει να υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτής της τέχνης;

Δυστυχώς πρέπει να υπενθυμίζουμε το αυτονόητο.Το θέατρο θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης κανονικότατα και με τον νόμο σε μια χώρα που γέννησε το θέατρο.Δεν δίνεται ούτε έμφαση ούτε προσοχή στη θεατρική μας παράδοση όσο θα έπρεπε στο σχολείο.Κι όμως οι νέες γενιές οφείλουν να γνωρίζουν πώς ξεκίνησαν όλα για το αρχαίο θέατρο,για τους τραγικούς και κωμικούς μας ποιητές ,για το πώς επηρεάστηκαν οι Ευρωπαίοι.Οι αρχαίοι έλληνες αποκαλούσαν τις παραστάσεις Διδασκαλίες,όλοι παρακολουθούσαν θέατρο,ήταν μέρος της εκπαιδευτικής αλλά και της καθημερινής τους πρακτικής.

7)Μια  θεατρική παράσταση σε ποιητική μορφή που ακόμα και σήμερα γοητεύει και προτείνετε ; 
Εχω δει τα τελευταία  χρόνια πολλές δουλειές που απευθύνονται σε παιδιά και με έχουν κερδίσει. Οπως τον Δον Κιχώτη στο Παλλάς με τον Γιάννη Στάνκογλου και τον Γύρω του Κόσμου σε 80 μέρες στο Μέγαλο Μουσικής ,ένα επίτευγμα διασκευής,σκηνοθεσίας και υποκριτικής.Πρόσφατα είχα την τύχη να διαβάσω (δεν έχω δει ακόμα την παράσταση) ένα εξαιρετικό θεατρικό κείμενο για παιδιά ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη,που πραγματεύεται με μοναδικό τρόπο την απώλεια, «Το κορίτσι που επιμένει» σε στίχους και μουσική του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

8)Ηθοποιός σημαίνει ..... 
Αλήθεια.Φως!Είναι αυτός που μυεί σε νέες εμπειρίες ,που κάνει ορατό το αόρατο.

9)Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης της ανά χείρας ανθολογίας;

Στόχος μου να δημιουργήσω μια ποιητική ανθολογία με θέμα το θέατρο, η οποία δεν υπάρχει στην ελληνική τουλάχιστον βιβλιογραφία. Μια ανθολογία που θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στον φιλόλογο, στον δάσκαλο, τον σκηνοθέτη, τον ηθοποιό, τον συνάδελφο θεατρολόγο και γενικά ένα ερέθισμα για δημιουργία και τροφή για σκέψη σε όσους αγαπούν το θέατρο και την ποίηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου